Pretekli konec tedna smo otvorili certificirani Early Start Denver Model Advanced Training v organizaciji Moja psihologinja, Tina Rehberger in Zavoda To sem jaz.

Po velikem zanimanju na lanskoletnem uvodnem (teoretičnem) izobraževanju o ESDM, ki je potekal na Bledu, smo veseli, da smo navsezadnje kljub epidemiološkim razmeram vendarle zagrizli tudi v praktični del izobraževanja in stopili na pot, ki vodi do pridobitve certifikata. Delo poteka v majhni skupini (do max 5 udeležencev) in je izrazito praktično naravnano. Hvala predavateljici in vsem udeleženkam (hvala MURID – Centar za ranu intervenciju in Centar za ranu razvojnu podršku Mostar). Veselimo se nadaljevanja!

***
Kaj je ESDM?
Gre za celosten program najzgodnejše obravnave otrok z avtizmom (1-4 let), ki  ta ga razvili klinični psihologinji dr. Sally Rogers in dr. Geraldine Dawson. Tekom  desetletij njegove uporabe je v svetu postal prepoznan kot strokovno dobro utemeljen in znanstveno dokazano učinkovit program obravnave otrok z avtizmom. Program premišljeno in učinkovito združuje značilnosti vedenjskega in razvojnega pristopa obravnave, ki sta doslej veljala za diametralno nasprotna  n povsem nezdružljiva. Osrednje terapevtsko delo po modelu je osnovano na igri z razumevanjem, da je igra najučinkovitejše orodje za učenje v najzgodnejšem razvojnem obdobju.
***
Kdo je naša predavateljica?
Dr. Costanza Colombi je izkušena raziskovalka na področju zgodnjega prepoznavanja in obravnave otrok z avtizmom. Že vrsto let usposablja strokovnjake za uporabo ESDM tako v ZDA kot drugod po svetu. Tesno sodeluje s številnimi italijanskimi univerzami in zdravstvenimi ustanovami ter se s svojim obsežnim strokovnim znanjem zavzema za vpeljevanje terapevtskega programa ESDM v italijanski javni zdravstveni sistem. Prizadeva si za globalno uveljavitev znanstveno dokazano učinkovitih oblik zgodnje obravnave otrok z avtizmom.
Avtor besedila: Tina Rehbeger