Kaj se dogaja

Early Start Denver Model (ESDM), model zgodnje obravnave otrok z avtizmom

Galerija 

O ČEM?
Early Start Denver Model je celosten program zgodnje obravnave za malčke in predšolske otroke z avtizmom (1-4 let), ki sta ga razvili psihologinji dr. Sally Rogers in dr. Geraldine Dawson. Tekom desetletij njegove uporabe je v svetu postal prepoznan kot strokovno dobro utemeljen in znanstveno dokazano učinkovit program najzgodnejše obravnave otrok z avtizmom. Program premišljeno in učinkovito združuje značilnosti vedenjskega in razvojnega pristopa obravnave, ki sta doslej veljala za diametralno nasprotna in nezdružljiva. Osrednje terapevtsko delo po modelu je osnovano na igri (angl. play-based intervention) z razumevanjem, da je igra najučinkovitejše orodje za učenje v najzgodnejšem razvojnem obdobju. Model je uporaben za delo v ambulantnem, domačem in vrtčevskem okolju s poudarkom na tesnem sodelovanju s starši.

KDO JE PREDAVAL?
Dr. Costanza Colombi, po rodu Italijanka, je docentka na University of Michigan, Ann Arbor MI USA in izkušena raziskovalka na področju zgodnjega prepoznavanja in obravnave otrok z avtizmom. V okviru University of Michigan je usposabljala strokovnjake, ki so kasneje sodelovali v randomizirani raziskavi, finančno podprti s strani National Institutes of Health, ki je evalvirala učinkovitost terapevtskega programa Early Start Denver Model (ESDM). Od tedaj že vrsto let usposablja strokovnjake za uporabo ESDM tako v ZDA kot drugod po svetu.

ORGANIZATOR?
Zavod To sem jaz, Podgorje
Moja psihologinja, Tina Rehberger s.p.

SPONZOR:

Integrirane igralne skupine

Galerija

Pozdravljeni, vabimo vas na izobraževanje Integrirane igralne skupine za otroke z avtizmom. Izobraževanje bo namenjeno poglobljeni predstavitvi terapevtskega modela integriranih igralnih skupin (IPG). Potekalo bo 25. in 26. maja v M hotelu v Ljubljani. Predavala bo utemeljiteljica modela dr. Pamela Wolfberg, ki bo prav za to priložnost pripotovala iz Kalifornije. Model je bil oblikovan z mislijo na premišljeno vključevanje otrok z avtizmom v družbo sovrstnikov in je izjemen doprinos k njihovi celostni obravnavi. V ceno prijavnine je vključen izvod priročnika za praktično delo. Strokovni delavci lahko potrdilo o udeležbi na seminarju uveljavljajo tudi za dodelitev točk za napredovanje v nazive.

FB dogodek za spremljanje novic:
Integrirane igralne skupine za otroke z avtizmom

 

 Brain Gym za otroke s posebnimi potrebami

Cecilia Koester, svetovno znana avtorica programa Movement Based Learning prihaja v Slovenijo!

Cecilia je program razvila na podlagi svojega dolgoletnega dela z osebami s posebnimi potrebami in iskanja poti, kako jih pripraviti na učinkovito učenje. Skozi prakso in številna raziskovanja je odkrivala, kako otrokom, ki se učijo na svoj način ponuditi senzorično in gibalno spodbudo za učenje. Izhajala je iz naravnih razvojnih gibalnih vzorcev. Osnovnim vajam iz Brain Gym-a je poiskala veliko različic in dodala 7 gradnikov gibanja. Vaje, imenovane GRADNIKI GIBANJA so preproste gibalne aktivnosti, ki jih lahko izvajajo starši, skrbniki, učitelji ali terapevti. Čeprav je bil program razvit za otroke z zahtevnimi posebnimi potrebami na več področjih, ga danes uporabljamo za osebe vseh sposobnosti. Primeren je za otroke, ki potrebujejo trdne temelje za njihov razvoj ter odrasle, ki so se jim trdni temelji zamajali (npr. po kapi). Za udeležbo na seminarju predznanje ni potrebno.

Na seminarju bodo udeleženci pridobili konkretno znanje za izvajanje vaj gradnikov gibanja. Seminar je namenjen tistim, ki tehnik gradnikov gibanja še ne poznajo, se jih pa želijo naučiti in konkretno uporabljati; ter tistim ki želijo obnoviti svoje licence za izvajanje Brain gym-a za osebe s posebnimi potrebami ter svoje znanje obnoviti in nadgraditi. Udeleženci pridobijo potrdilo o opravljenem seminarju.

Več o metodi najdete na www.movementbasedlearning.com.